Word jij ook zo vrolijk van de muziek en uitstraling van de Blues Brothers? Deze legendarische heren hebben bepaald geen bluesy vibe om zich heen hangen. Dat is ook logisch, want hun act is juist geboren uit liefde voor de muziek. Maar hoe zijn de Blues Brothers precies de Blues Brothers geworden? Wat heeft hun act te maken met Saturday Night Live (SNL)? Hoe is het uiteindelijk tot een film gekomen en hoe liep het af met dit duo? Dat en nog veel meer lees je allemaal in deze blogpost over de geschiedenis van de illustere Blues Brothers: Dan Aykroyd en John Belushi.
Comedian Dan Aykroyd was in de jaren 70 lid van SNL, waar ook collega-komiek John Belushi tot de vaste cast behoorde. Aykroyd had een bar in New York, de Holland Tunnel Blues Bar, waar een jukebox stond en ze graag met z'n allen gingen jammen. Hier liet Aykroyd zijn collega Belushi kennismaken met de blues. Het was liefde op het eerste gezicht. Al snel vormden de twee samen een act, 'The Blues Brothers', bestaande uit Jake en Elwood Blues. De naam sloeg aan, de act sloeg aan, de rest is geschiedenis. Een geschiedenis met prachtige en zwarte kanten.
Een van de eerste dingen waar mensen aan denken bij de Blues Brothers is natuurlijk de gelijknamige film. Het oorspronkelijke script van Aykroyd, die hiermee overigens geen enkele ervaring had, telde 324 pagina's: veel te lang voor een speelfilm. Maar hoewel het script flink werd ingekort door regisseur John Landis zagen de grote studio’s er wel brood in: ze boden massaal op de filmrechten. Met recht, want de film werd een gigantisch succes. Dat is ook niet zo gek met muziek van onder meer Aretha Franklin, Ray Charles en James Brown, en met onwijs veel gave achtervolgingsscenes. Er werden tijdens het filmen 104 auto's in de prak gereden! Geen wonder dat de movie anno nu een cultstatus heeft.
Het hoogtepunt van de Blues Brothers is niet makkelijk te benoemen, het dieptepunt des te meer: de dood van John Belushi. John was een groot talent, maar hij was ook zwaar alcohol- en drugsverslaafd. Op de top van zijn carrière werd Belushi in 1982, hij was nog maar 33 jaar, in een hotelkamer dood aangetroffen. Hij was overleden aan een overdosis cocaïne en heroïne.
Hoewel Aykroyd zijn collega altijd zal blijven herinneren, leeft de Blues Brothers voort. In 1998 verscheen de tweede Blues Brothers-film en trad hij onder meer samen met John Belushi's broer Jim op tijdens de Super Bowl. En waar een man kan sterven, blijft de act voor altijd bestaan. Met hun zwarte pakken, zonnebrillen en natuurlijk hun eindeloze liefde voor bluesmuziek zijn ze met recht legendarisch geworden. Zelfs in online casino's is de geest van de Blues Brothers nog altijd springlevend. Dus heb je zin om oude tijden te laten herleven? Pak je harmonica er dan bij, trek je glimmendste schoenen aan en ga ervoor.